måndag 26 augusti 2019

Mitt 70-tal

Mitt 70-tal ett årtionde i bilder  utgiven av Historiska Media 2018, Kreativ redaktör Katarina Danielsson. Ibland ansätts jag av nostalgi, lyssnar exempelvis en hel del på P4 Plus. Min tonårstid var helt och hållet på 70-talet, så den här boken var verkligen kul att bläddra och läsa i. Bokens indelning är ett antal sidor för varje år 1970-1979 först en liten inledning om årtalet och sen korta notiser vad som hände "Hemma och Borta" alltså på hemmaplan här i Sverige och i övriga världen. Det är många bilder stora som små. för varje årtal har man en liten bild på en bok eller ett skivomslag eller någon annat populärt  eller kanske man ska kalla det sånt som var en fluga som man sa. Det mesta nyhetshändelsenra kan jag relatera till,inte riktigt allt men tv:n stod alltid på när det var nyhetssändningar i mitt hem, så stora händelser och skeenden som visades kommer jag ihåg. 1978-1979 Är väl de år jag hängde med mest, då var jag vuxen och hade flyttat till eget, med en liten tv framför sängen. Vissa händelser minns jag exakt vad jag var när jag fick höra dem, exempelvis så satt jag i bilen med min bilskollärare när de sa att Ronny Pettersson hade dött. Jag minns också när jag hörde att Elvis hade dött. Norrmalmstorgsdramat och gamle Kungens bortgång var ju också stora händelser man tv-sände både från Norrmalmstorg och från Helsingborg där Konungen låg sjuk i september 1973, efter hans bortgång fick en mycket ung Kronprins ärva kronan och beträda tronen. 
Året därpå 1974 skulle det bli bensinransonering på grund av den så kallade oljekrisen men ransoneringen stoppades innan den hann o börja, men jag kommer ihåg att kupongerna redan hade skickats ut.
1976 skrev Astrid Lindgren sagan om Pomperipossa i Mominsmanien, (jag har sparat originalet som var tryckt i expressen.) Finansminister Sträng svarar att man inte kan begära att Astrid Lindgren ska begripa sig på skattesystemet, men  Astrid svarar  att hon tycker att hon och Sträng borde byta jobb. Samma år lämnar Ingmar Bergman Sverige i protest efter att blivit gripen av polis mitt under repetitionerna av Dödsdansen på Dramaten, för misstänkt skattefusk.
TV-serier som jag tittade på var Hem till byn som kom 1970, den tyckte jag mycket om då jag själv bodde i en liten kyrkby på landet, den serien följde jag sen i alla år tror inte jag missat ett avsnitt. Raskens som sändes 1976 såg jag tillsammans med skolkamraterna på den internatskola jag gick på då. 
De böcker som är omskrivna i boken har jag inte läst mer än Barnens ö av PC Jersild, men det var långt efter att den kom ut. När det gäller biofilmer så såg jag exempelvis Utvandrarna 1971, då var jag 12 år och den var tillåten från 11 år. Sedan blev det ju fler biobesök genom åren med kompisar. Grease är ju ett exempel, det var en film som påverkade ungdomskulturen under 70-talet. 
Det här inlägget kan bli hur långt som helst märker jag och jag har inte ens nämnt fenomenet Stenmark som jag liksom alla andra absolut skulle kolla på när han tog sig nerför pisterna.
Ja 70-talet var så mycket... Gröna vågen och Proggmusiken exempelvis. Nu sätter jag i alla fall stopp här och som ni förstår så tyckte jag om boken, ibland behövs nostalgi och tillbakablickar. 

fredag 16 augusti 2019

Florence Stephens förlorade värld.

Florence Stephens förlorade värld (2016) av Lena Ebervall och Per E Samuelsson är en roman om verkliga personer och händelser. En sannsaga om Huseby bruk kallar författarna den.  Florence Stephens (1881-1979) även kallad Fröken på Huseby ,och Husebyaffären var allmänna begrepp på 50- och 60-talet ja ända in i början av 70-talet till och med. 
Florence växte upp på Huseby ett stort bruk i Småland. Hon fostrades tillsammans med sina två systrar att bli en fin dam i sällskapslivet, inte till att driva ett stort bruk som hon blev satt att göra efter föräldrarnas död. I hela den här historien om hur Florence blev avlurad sin förmögenhet och även mycket av det gamla bruket förekommer Prins Carl den yngre. Florence var mer eller mindre besatt av Kungahuset och detta var hennes svaghet och det som gjorde att hon litade på fel personer. Huseby hade kunglig glans under dess storhets dagar med nära relation till Kungahuset. I början av boken kan man se ett stamträd på ätten Bernadotte.
Boken inleds också av en epilog. 
Prins Carl i mitten, hans fru
till vänster
och Florence Stephens
till höger (med pälsboa)

Jag hade ingen större kunskap om hela den här historien även om jag var 20 år när Florence Stephens dog. Alla turer om pengaöverföringar, växlar och om de olika advokaterna var lite jobbigt att hänga med i, men boken var ändå helt ok om man som jag gillar svensk nutidshistoria och för all del även det att Kungahuset är inblandat. Jag har två böcker kvar att läsa av detta författarpar och jag lär nog läsa dem framöver.
Vad jag skrev om Mördaren i Folkhemmet kan du läsa här
Några länkar till Wikipedia: 
Husebyaffären   Florence Stephens
och rescensioner om boken:
Gp   Corren




onsdag 7 augusti 2019

Helen Keller

Helen Keller av Lorena A. Hickok (på svenska 1966) Köpte jag på Bokbörsen efter att läst en annan bloggare skriva om den. Sen dröjde det ett tag innan jag nu läste den. Det är en ungdomsbok som berättar om Helen Kellers liv. 
Helen Keller blev mycket omtalad under sitt liv, hon föddes 1880 i Albama och var helt döv och blind.  Efter att hennes föräldrar sökt hjälp och anställt en kvinna för att få henne mer "civiliserad", då hon mest skrek och var hårdhänt, så gör Helen stora framsteg. Kvinnan kallas läraren i boken och hon lär Helen att få ett språk genom att lära henne bokstäver som hon tecknar i Helens hand,och på det sättet kom hon att förstå sin omvärld med benämningar på saker samt efter det hela meningar. Även blindskrift lärde hon sig snabbt.  Senare även att skriva, lättast var det på skrivmaskin. Hon lärde sig också att prata men det blir ju ofta lite svårt när man inte hör varken andra eller sig själv.
Läraren följde Helen genom livet men var själv synskadad så det var en stor uppoffring för henne. Helen blev första elev att gå på High School (Universitet) med dessa två handikapp, och hon klarade av att läsa på och få godkänt slutbetyg på en särskild linje för kvinnor som hörde till det klassiska och högt rankade Harvardsuniversitetet. Helen Keller levde ett mycket variationsrikt liv med både glädje och sorg, hon gjorde mycket för blinda över hela världen och hon var en av de mest kända personerna då hon levde. Själv vet jag att jag tidigt hörde hennes namn och man sa att det var en person som var både blind döv och stum. Helen Keller avled 1968. 
Jag tyckte detta var en bra och lättläst bok. Det har kommit ut många böcker om denna intressanta och starka kvinnas liv, de är säkert alla läsvärda.