tisdag 2 augusti 2016

Lyckliga gatan


Lyckliga gatan av Liza Marklund (2013) är den tionde boken i serien med journalisten Annika Bengtzon, som började med Sprängaren (1998) Och som avslutats med Järnblod (2015). Lyckliga gatan är något annorlunda än exempelvis den föregående som var mycket dramatisk. Det är många olika händelser som ska redas ut och i slutet knyts allt samman. Enligt baksidetexten är historien inspirerad av Ibsens Ett dockhem. Detta hade jag inte tänkt på om jag inte läst det, men det är mycket i handlingen som gör att jag tänker på det när jag vet det, så visst är det så. 
Frun till en före detta politiker som först hittas misshandlad med tortyrmetoder heter Norah, och hon har spårlöst försvunnit och man hittar henne inte. Annika jobbar igen på Kvällspressen och blir satt på att bevaka och skriva om fallet. 
Polisen Nina Hoffman som varit med i några av de tidigare böckerna har nu fått anställning på rikskrim med Q som chef. Hon är därför med och löser frågetecknen kring misshandeln och försvinnandet. 
Anders schyman, chefredaktören på Kvällspressen blir anklagad av en bloggare för att ljugit i en dokumentärfilm som han fått stora journalistpriset för. Mycket av handlingen handlar också om detta, då Annika får gå över till att utreda även det. Alla trådar knyts till sist samman på ett bra sätt. 
Som alltid får man följa Annikas familjeliv, nu lever hon med sin nya sambo Jimmy och hans två barn utöver sina egna två. Jimmy som hon lärde känna på ett personligare plan i den förra boken Du gamla du fria (2011), där han hjälpte till att frita Tomas som blivit kidnappad. 
Tomas har blivit omplacerad och känner sig väldigt bitter på att nu leva sitt liv med en "krok" till hand, och att Annika nu lever ihop med hans chef. 
Eftersom jag följt Annika Bengtzon i de andra böckerna så var det kul att "träffa" henne igen i denna bok.
Liza Marklunds serie om Annika Bengtzon är ju föregångare till många andra författares deckarserier,  och hennes böcker håller en bra kvalité tycker jag. Kommer naturligtvis att läsa även Järnblod framöver.

Läs mer om Annika Bengtzon på Wikipedia

Här kan  du lyssna på Liza Marklunds sommarprogram 2015 där hon berättar om sitt författarskap och om Annika Bengtzon.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar