söndag 7 februari 2016

Mig äger ingen

Mig äger ingen av Åsa Linderborg (2007) är Åsas biografi om sin pappa "Härdarmästare" Leif Andersson. Det är samtidigt en bok om Åsas barndom och uppväxt i Västerås på 70- och 80-talet.Det är alltid intressant med biografier om det är en person man känner till, men i det här fallet är det ju den som skriver biografin som är den kända personen. På sitt sätt blir det även en självbiografi av Åsa fast den klassas som biografi. Vad kände jag då till om Åsa Linderborg innan jag läste den här boken? Att hon är skribent med debattinlägg på Aftonbladet och att hon är feminist och en person med åsikter till vänster den politiska skalan. Hennes debattinlägg har ibland lett till stora diskussioner i media och hon tillhör dem som utsatts för en hel del näthat. Vad har jag då fått veta mer om henne genom att läsa Mig äger ingen? Bland annat att hon växte upp i Västerås, att hon mestadels bodde med sin pappa som barn och att hennes pappa var härdare på ett företag som hette Metallverken. Förutom om pappan skriver Åsa om sina farföräldrar och om sina morföräldrar och om sina föräldrars syskon. Om sin mamma och hennes nya man får man inte veta så mycket. Det är alltså en bok om sin pappa som Åsa skrivit och det är en kärleksfull bok om honom. Arbetaren som jobbade hårt, vars fru lämnade honom men lät sin lilla dotter bo kvar. 
En rolig pappa som skojade och spelade teater för henne, en pappa som talade om arbetarnas kamp och ondgjorde sig på de "höga herrarna". Åsa skriver också om en pappa som var trött efter dagens slit längtade efter helgen men som då drack för mycket och som alltid hade ont om pengar.

Jag tyckte mig äger ingen var intressant men samtidigt som den borde vara lättläst så kändes det ibland som Åsa upprepade sig, den blev därför bitvis lite seg att läsa. Boken har ju filmatiserats men filmen har jag inte sett då jag sällan tittar på filmer som är baserade på böcker innan jag läst boken. Nu kan jag alltså se filmen och vem vet kanske jag tycker bättre om den än om boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar