söndag 14 februari 2016

Flickan med glasfågeln

Flickan med glasfågeln av Esme Kerr (2015) är en barn- ungdomsbok och eftersom handlingen utspelar sig på en  Engelsk internatskola för flickor så kanske det kan räknas som en flickbok, fast man delar ju inte in böcker i pojk- och flick-kategorier längre och
den klassas som en bok för barn 8-12 år (hcg)
Den föräldralösa 11-åriga Edie har fått flytta till sin faster som har söner som är stygga mot henne. Edie bodde tidigare med sin farmor, men farmodern blev blind och fick flytta till ett hem för äldre. Av en slump får Edie erbjudande om att börja på den mycket  gammaldags och respekterade internatskolan Knights Haddon där reglerna är mycket strikta. Edie ska vara "spion" åt en mycket förmögen rysk prins vars dotter Anastasia är elev på skolan. Anastasia
har anförtrott sin pappa att det sker en hel del konstigheter på skolan.Saker försvinner för henne och sedan hittar hon dem igen utan att  någon kan förklara det. Alla både lärare och elever ser Anastasia som vimsig och kanske t o m stygg, eftersom hon  försöker anklaga dem för att  stjäla från henne.Eller är hon rent av psyiskiskt störd som sin mamma?
 Edie blir snart vän med Anastasia och hon försöker lösa mysteriet men stöter på en hel del problem, det är långt ifrån ett lätt uppdrag, särskilt inte på en skola där det är stränga regler och man inte får använda någon ny teknik som exempelvis mobiltelefon, en skola där lärarna har stor övervakande makt .I slutet blir det riktigt allvarligt och mycket spännande.

Det  är ju inte ovanligt med att böcker handlar om internatskolor i England, den mest uppmärksammade är väl Harry Potterserien. Flickan med glasfågeln ska tydligen bli en serie om tre böcker,och jag tyckte den här var lättläst och gav en avkopplande lite spännande läsning så jag kan mycket väl tänka mig att läsa vidare i serien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar