måndag 6 januari 2014

Svart som natten


Svart som natten ( 2006, Svensk översättning 2008) är den första av Ann Cleeves så kallade Shetlandsserie.

Handling:
Den ensamstående mamman Fran Hunter är på väg hem efter att lämnat sin dotter i skolan. Hon njuter av det vackra landskapet och tänker att hon ska måla av det. Ser då plötsligt att Korpar flyger i cirklar  över ett bylte. När hon går fram o tiitar gör hon den hemska upptäckten det är en död flicka som hon bor granne med,  hon är strypt med sin egen halsduk. Nyheten sprids fort och rykten gör gällande att stadens ensling Magnus är den skyldige. Kommisarie Perez börjar kartlägga vad som hänt genom att ignorera dessa rykten. 

Jag har länge tänkt att jag ska läsa denna serie, åtminstone börja med den första för att se vad jag tycker, jag har ju förstått att denna deckarserie  är omtyckt och jag blev verkligen inte besviken. Först kändes den lite dryg men spänningen trappades upp hela tiden och mot slutet var det stäckläsning som gällde. Det är fina miljöskildringar ifrån ett kargt landskap. Beskrivningen av karaktärerna i boken är också bra, som helhet gör detta att boken blir lätt att följa med i. Slutet var inte riktigt som jag väntat mig och det är gör också boken bra, för det är ju inte så kul egentligen att ha räknat ut i förväg hur det ska sluta. 


Sätter inte ut betyg längre  här i bloggen - men om jag skulle göra det skulle det bli det högsta. Då det finns  tre böcker till i denna serie, och ännu fler av Anne Cleeves, så har ju antalet böcker i min  "vill läsa lista" utökats något :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar