lördag 18 maj 2013

Mördaren i folkhemmetAdvokaterna Lena Eberwall & Per E Samuelson har skrivit om fallet Olle Möller som en roman : Mördaren i folkhemmet (2012).

Utdrag ur baksidetexten:

"En sen decembereftermiddag 1939 rövas tioåriga Gerd bort i centrala Stockholm. Alla svenskar sitter vid sina radioapparater och hör efterlysningen och läser senare om det fasansfulla fyndet av hennes skändade kropp."
" Mordet på Gerd blir Olle Möllers öde och förföljer honom hela livet. På femtiotalet sker ytterligare två otäcka mord: femåriga Kerstin från Stockholm och tvåbarnsmamman Rut Lind från Fjugesta mördas med några års mellanrum. Polisen ivrigt påhejad av en enig press och folkopinion är övertygad: Möller är skyldig igen! Olle Möller nekade i sten fram till sin dödsdag."


Det är mycket intressant att läsa om Olle Möllers öde och att det är skrivet som en roman är ett bra grepp. Själv är jag för ung för att komma ihåg hysterin som var kring Möller och dessa mordfall. Jag föddes samma år som Fjugesgtamordet.

Författarna har gjort en noggrann research  och kallar sin roman för en sannsaga. De har i boken lagt in tidsdokument om hur folkhemmet utvecklades under dessa år från 1939 och framöver. Boken är  mycket lättläst.
Kan inte låta bli att dra  vissa paralleller till Fallet Thomas Quick
Det känns angeläget att sådana här fall uppmärksammas, även om detta fall är långt tillbaka i tiden. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar