måndag 29 april 2013

Andarnas husDet tog mig relativt lång tid att läsa ut Andarnas hus (1982), av Isabel Allende. Det är en ovanligt tätskriven  bok. Språket är rikt och det händer mycket i varje mening, på varje sida och i varje kapitel. Man bjuds in till en annorlunda värld, och en annorlunda kultur med en andevärld. Ibland är det glädje ibland är det sorg. Totalt sätt tyckte jag bra om denna berättelse, där man får följa en märklig släkts öden o  äventyr under lång tid, samtidigt som man följer Chiles historia. Det nämns inga årtal när olika händelser sker, detta får man gissa sig till,  eller göra som jag  gjorde, skriva "Chiles historia" i Googles sökruta, för att få en uppfattning om ex. när en stor jordbävning inträffade.

Det är nu över trettio år sedan den skrevs och det känns som denna roman  är en klassiker, och jag rekommenderar dig som inte läst den än att göra det.

Om boken ur Vikipedia:


Andarnas hus (spanska La Casa de los Espíritus) är Isabel Allendes debutroman från 1982. Inledningsvis blev den avvisad av flera spansk-språkiga publicister men boken blev en omedelbar bästsäljare när den publicerades i Barcelona 1982. Romanen blev kritikerrosad över hela världen och gav Allende världsberömmelse i den litterära världen. Samma år blev romanen utnämnd till Årets Roman i Chile. Boken skrevs först när Allende fick nyheten om att hennes farfar var döende. Det började som ett brev som i slutändan blev startpunkten till manuskriptet till Andarnas Hus. Romanen har översatts till över 20 språk världen över.
Berättelsen handlar om familjen Trueba, den berättas ur två protagonister (Esteban och Alba) och innehåller inslag av magisk realism. Vissa läsare påstår att poeten i romanen förmodligen är Pablo Neruda och att kandidaten och presidenten är Salvador Allende.


1 kommentar: