söndag 21 april 2013

Fyrmästarens dotterFyrmästarens dotter (2009) är Ann Rosmans första deckare i serien med kriminalpolisen Karin Adler, och där handlingen utspelar sig i Marstrand. Jag har tidigare inte läst något av henne så detta var min första bekantskap med denna deckarserie. Tyvärr upplevde jag boken rätt rörig. Jag hade under läsningens gång svårt att hålla ordning på de rätt många personerna som är med i handlingen. Det växlar mellan nutid och 1960-tal, men där får man åtminstone rubriker som talar om när det är tillbakablickar. Jag hade ändå svårt att få grepp om historien. En del detaljer i handlingen kändes lite väl overkliga och det var lite väl många gånger som det slumpade sig att Karin Adler befann sig på rätt plats, träffade rätt person vid rätt tillfälle osv.  för att handlingen skulle drivas framåt. 
I handlingen förekommer det en slags gåta som ett par av huvudpersonerna får i sin hand. Denna gåta kände inte poliserna till och det gjorde det hela lite mer spännande.

Jag kommer trots allt att ge mig på någon mer bok av Ann innan jag helt avfärdar henne som en författare för mig.  Exempelvis lockas jag av att läsa Mercurium eftersom den bygger på en verklig händelse.

Utdrag ur  baksidetexten på Fyrmästarens dotter:

På den lilla ön Hamneskär utanför Marstrand pågår ett intensivt arbete med att ställa i ordning den nya turist- och konferensanläggningen. Bostäderna för den tidigare fyrpersonalen på ön ska rustas upp och den renoverade krinolinfyren Pater Noster från 1868 ska återbördas till sin ursprungliga plats. Det är april och invigningen närmar sig.
Två polska murare håller på att reparera den inre väggen i fyrmästarbostadens matkällare när de får en mycket obehaglig överraskning. Väggen ger plötsligt vika och i utrymmet bakom vilar kvarlevorna av en man. Kroppen är välbevarad men har av allt att döma legat där länge.
Karin Adler, vid kriminalpolisen i Göteborg, får hand om utredningen. Till en början har man inte mycket att gå efter bara en förteckning över försvunna personer och en vigselring. Det blir inte heller bättre av att Karins förhållande med sambon Göran är på upphällningen och att relationen till den fyrkantige kollegan Folke närmar sig kokpunkten. Allt medan mystiken kring den döde mannen tätnar. Vem är han? Och varför har han blivit inmurad?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar