fredag 8 juni 2012

Sågverksungen

Har  läst ut första delen i Vibeke Olssons hittills tre utkomna böcker om människorna på  Sågverket Svartvik utanför Sundsvall. Sågverksungen.
Utgiven 2009
Berättarrösten är i Bricken 11 år, som arbetar som ströflicka på Sågverket. Det är 1879 och det är året som sågverksarbetarna går ut i den s.k storstrejken. Det är många tankar om sin omvärld  Bricken har. Hennes föräldrar har tidigare vandrat ner från Västerbotten där de var med om det som kallas svagsvältåren och där tre tidigare syskon till Bricken svultit ihjäl.Trots dessa tidigare umbäranden reder de sig nu relativt väl och Brickens mor är med i Fribaptiströrelsen. Pappan däremot har svårare för att tro, men älskar sin hustru och sin dotter och håller sig nykter. Ibland kan de kännas som de lever lite väl strävsamt och skötsamt jämförelsevis med de andra sågverksarbetarna.

Det är alltid intressant och läsa om hur det var i Sverige vid den här tiden för något mer än hundra år sedan. Min första riktigt stora läsupplevelse var Kulla-Gulla som också handlar om denna tid.

Har nu påbörjat läsning av nästa del, Bricken på Svartvik, där Bricken har hunnit fylla 14 år.


Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar