fredag 8 december 2023

Sarahs lag

Sarahs lag (2022) av Marie H Lundh är en roman med mycket humor men också med mycket  svärta. Det är Marie H Lundhs första bok i en trilogi hon kallar Nordmyrserien. Del två Sahras val finns redan utgiven och den tredje delen  Sarahs mål ges ut i mars. 
Ur förlagets text:
"Sarah går domarutbildningen i Svea hovrätt och framtiden är utstakad. Tror hon i alla fall, tills det visar sig att högsta chefen har lånat ut henne. De kommande åren ska inte alls tillbringas i Stockholm som planerat, utan i Norrland på en tingsrätt i en stad Sarah aldrig har hört talas om. Några veckor senare kliver hon av propellerplanet. I två år ska hon vara domare vid tingsrätten i fjällkommunen Nordmyr men inte bara det, hon ska även bo och leva här, vilket är en helt annan sak."

Att läsa boken känns lite ovanligt med så mycket humor och svärta på samma gång. Humor kan ju behövas när saker och ting är jobbiga, när livet inte blir som man tänkt sig och man är osäker, vad är vänskap och vad är kärlek ? Sarah har en mormor som står henne nära, efter en hemsk händelse i barndomen som gjorde henne föräldralös. Det är särskilt mormodern som har ett stort mått av humor, hon vill inte se sig som gammal, trots att åren har gått. 
Det är en skildring om livet i Norrland och om den stora skillnaden mellan den fiktiva staden Nordmyr och Stockholm.
Som läsare får man också följa Sarahs arbete som domare i Tingsrätten och det kan ju vara intressant också, hur nära verkligheten det är vet jag ju som oinsatt inte, men även där är det mycket humor mellan de anställda.
Kommer troligen att läsa de andra två delarna för att se hur det går för Sarah, även om upplägget med så mycket humor inte helt passar mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar