fredag 8 juli 2022

Tobakshandlaren

Tobakshandlaren (2016) av Robert Seethaler är en roman där handlingen mestadels utspelas i Wien. Det är författarens stora genombrott. 
Franz växer upp med sin mamma i en alpby under mellankrigstiden, när mammans älskare dör har hon svårt att försörja både sig och Franz och skickar honom därför till Wien, där hon har ordnat med att han ska få arbete i en tobaksaffär. Som läsare får vi följa Frans och vad han får göra i butiken och hur hans vardag blir. Han förälskar sig i en ung kvinna och han blir vän med Sigmund Freud. Freud bor nära tobaksaffären och köper sina Cigarrer där. 
Läget i Europa förändras, det blir oroligt och andra världskriget närmar sig.
Jag läser mycket svensk litteratur och jag känner att jag måste  försöka att öka mitt läsande av böcker skrivna av författare från andra länder. Jag har varit i Wien men väldigt kort tid, en del av handlingen utspelar sig på nöjesfältet Pratern, och det kan jag komma ihåg och se lite framför mig. Den som har mer kännedom om Wien har naturligtvis mer igenkänning.
Tobakshandlaren är en fin och rätt stark roman om förändringens tid. Förändring för Franz som skickas till storstaden från en liten by och förändringen för Wiens invånare, särskilt för judarna. Freud var jude och flydde när nazismen kom och kriget närmade sig.

3 kommentarer:

 1. Seethalers Ett annat liv tyckte jag mycket om, glömt bort denna, tack för påminnelsen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta var den första bok som jag läst av honom, finns några till översatta

   Radera
 2. gillade Seethaler, vill läsa denna

  SvaraRadera