söndag 17 juli 2016

Folk av en främmande stam


Folk av en främmande stam (2014) av Louise Boije av Gennäs är den tredje och avslutande delen i en trilogi om millenniets första decennium. I denna del är det 2007-2009 det handlar om.  Eftersom det är sista delen kommer jag här skriva en del om serien i sin helhet och inte bara om denna del. Alla tre böckerna har  en lite annorlunda poetisk inledning, man får  följa hur en vind blåser över land och hav.
Trilogin handlar om ett kompisgäng i Stockholm som man får följa från nyårsafton1999 till nyårsafton 2009. Alla i gänget jobbar med något som de brinner för, och de har alla det gott ställt, är utbildade och har fina anställningar med ett undantag - Liv som har jobbat upp sig inom skådespelaryrket. I den här boken har hon slagit igenom och till och med suttit i Tv:s morgonsoffor. Det är mycket dialog i den här trilogin, tror att det är till en del just det som gör att jag gillar dessa böcker. I den här sista delen kunde det trots allt bli lite för mycket av det, särskilt i slutet av boken då allt på något sätt ska summeras. Det har hänt dessa människor mycket på tio år. Stefan köper en gård i Småland och är där med sonen när stormen Gudrun slår till väldigt hårt. Victor och Sanna är i Khao Lak julen 2004 tillsammans med sin lilla dotter,Victor kommer ensam tillbaka till Stockholm och detta drabbar alla i gänget hårt. Louise Boije af Gennäs har verkligen fått med mycket av alla händelser som skett under dessa tio år. Kanske lite mycket har drabbat detta gäng personligen. Men det är ju en påhittad berättelse och inte verklighet, och samtidigt är det kul o intressant att läsa om händelserna som toppade nyhetssidorna under dessa år, utifrån huvudpersonerna i denna serie. Någon jättekatastrof är inte med i Folk av främmande stam, mer än finanskrisen som drabbar särskilt Jalle. Detta löser sig dock för honom på ett mycket oväntat sätt och frågan är även här hur trovärdigt det verkligen är. Livsåskådningarna som huvudpersonerna har, växlar med åren, detta ser jag som rätt trovärdigt då upplevelser o trauman i livet säkert kan göra mycket med ens tro eller tvivel, och även hur vi ser på politiken.

Till sist en undran över titeln på denna den sista delen,tycker inte alls att det handlar om folk av en främmande stam, bara lite i slutkapitlet. Hur som helst hade det varit intressant att få fortsätta följa detta gäng ännu mer, men jag förstår att Louise Boije af Gennäs satt punkt med berättelsen om dessa vänner.

Läs även mina blogginlägg om de tidigare böckerna i trilogin:

Högre än alla himlar och Blå koral.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar