fredag 18 mars 2016

Urliv


Urliv av Kerstin von Seth (2013)är en underbar liten bok där författaren beskriver livet på en liten gård genom att bland annat ge djur och natur egna tankar och låta oss läsare ta del av dem. Huvudperson är Matmor, Husbond och barnen har en roll i bakgrunden, men vallhunden Flow spelar en stor roll i gårdens "rollista." Kapiteln har rubriker som exempel: Hästar, Får, Grisar, Höns och kråkor.
Jag har själv bott så att jag har haft grisar och hönor så därför lockades jag att läsa Urliv och jag blev inte besviken, det är en annorlunda bok om att leva sitt liv så nära naturen och ha ansvar för djuren man har på sin lilla gård. 
Urliv utspelar sig på den skånska landsbygden och händelserna är hämtade från det verkliga livet som Kerstin har upplevt det. Det är en hel del roliga och riktigt komiska händelser som hon skriver om, men även en vacker betraktelse om naturen och människans sampel med den. 
Malin Olofsson som är prisbelönt miljöjournalist har skrivit efterord. 
Det finns även en blogg med namnet Urliv, där Kerstin skriver ner sina tankar.

Utdrag ur baksidetexten:
"Kerstin von Seth gestaltar med ödmjukinsiktsfullhet en tillvaro där män­niskor såväl som djur står inför och är endel av naturens kraft. Skönheten i orden är en kombination av praktiskt och eteriskt, jordnära filosofi. Urliv är en sällsynt njutning att läsa."
 

2 kommentarer: