Under veckan har barnboksförfattaren Lennart Hellsing gått ur tiden. Han blev hela 96 år och började sin författarbana samtidigt med Astrid Lindgren. Han debuterade som barnboksförfattare samma år som Pippi Långstrump kom ut. När jag läser om honom på Wikipedia slår det mig hur mycket han skrivit, och hur många priser han fått genom åren.
Mina egna barndomsminnen av Lennart Hellsings produktion handlar mest om sånger. I skolan på lågstadiet hade vi sångboken Våra visor, och i den var flertalet Lennart Hellsings verk.
Jag minns att jag tyckte mycket om Här dansar Herr Gurka och Petronella ifrån Plaskeby. Böckerna har jag mindre minne av, men jag läste en hel del av dem när jag jobbade inom Förskolan. Jag har också ett minne av att jag någon gång på 80-90-talet var på stadsbiblioteket i Göteborg och hörde Lennart Hellsing berätta om sig och sina verk.
Helt klart en av de stora företrädarna för Svensk barnkultur har slutat för gott.
lördag 28 november 2015
söndag 22 november 2015
Utanmyr
Utanmyr (2005) av Sofia Nordin är en relativt tunn bok, men nog så bra och spännande. En bok du lätt sträckläser.
Det är Sofia Nordins första vuxenbok, hon har mest skrivit ungdomsböcker.
Från bokens baksida:
"Johanna följer med Susanna till kollektivet i norra Sverige mest av en slump. Hon har inget som håller henne kvar i Stockholm och Susanna fascinerar henne med hela sin uppenbarelse. Så gör även platsen hon kommer till Utanmyr.
Människorna på gården är helt underbsra och första tiden blir som en förälskelse för Johanna. Men efter en tid inser hon att gården vilar på hemligheter."
Genom att titta på bokens framsida där även Svenska Dagbladets omdöme står: "Kuslig Knutbykänsla" så trodde jag att handlingen utspelade sig i en religiös sekt. Handlingen handlar mer om människor som vill dra sig undan och leva ett enkelt och konstnärligt liv utanför samhället och kommersialism, man försöker i stort sett idka självhushållning. Det utspelar sig i 2000-talet, men kollektivet är ungefär som ett sådant som jag uppfattar att det fanns många av under 70-talet. Det hela har tagit en vändning just kanske för att man vill vara utanför samhället, man vill inte att utomstående ska få insyn i deras liv.
Det är inte helt otroligt att jag kommer att läsa någon eller några av Sofia Nordins ungdomsböcker framöver. För Utanmyr gillade jag !
Boken är slutsåld, finns på bibliotek och går att finna på Bokbörsen och antikvariat eller om man har tur på loppisar (där hittade jag mitt ex.) eller beställa direkt från författaren.
lördag 14 november 2015
Novellutmaningen 5-8
Nu i mörka november med Allhelgonahelgen och Halloween så har jag passat på att läsa två skräcknoveller och även en deckarnovell. De fyra ( Novell 5-8) som jag placerar in på Ugglan och bokens lista är följande:
Läs en skräcknovell
Där jag ligger av Kristofer Leandoer
Läs en novell där ett hus spelar en stor roll
Strandridare av Kristofer Leandor
Läs en deckarnovell
Dödens ö av Catharina Kjellberg
Läs en novell med en stad i titeln
Två enkelsängar i Rom av John Updike
Tror ingen av dessa blir någon av favoriterna av de noveller som jag får läst under Ugglan & bokens novellutmaning. Två noveller är hämtade ur skräcknovellsamlingen strandridare av Kristofer Leandoer. Titelnovellen var något överdriven för att vara i min smak, jag gillar mer skräckhistorier som är något mer verklighetstrogna och inte bara öser på i alla hemskheter. Fanns några andra i denna novellsamling som var mer sansade exempelvis, Där jag ligger.
De två andra novellerna av dessa fyra är hämtade ur Noveller för världens barn. Jag har fem sådana böcker (vet inte hur många det finns).
Catharina Kjellberg var ett oskrivet kort för mig men kollade upp henne på Wikipedia. Får då fram att "Dödens ö " är en roman ! Ok i den novellsamling jag läste ur är det en novell, vet inte hur det hänger ihop.
Två enkelsängar i Rom tyckte jag passade att läsa som en novell "med en stad i titeln" men kan inte säga att jag tyckte den var så där jättebra. Har inte läst något av den författaren tidigare heller. Tror säkert att han kan vara läsvärd men det kanske inte visade sig i en enkel novell.
tisdag 10 november 2015
Kuriren
Kuriren (2012) av Thomas Svensén räknas som en Fantasybok, och ja nu har jag alltså läst en bok i den genren trots att jag aldrig brukar göra det. Får skylla på min bokcirkel som valde ut denna bok :-). Fantasyinslaget är en tidsresa som berättaren, Henrik en "mc-kille" från Stockholm gör från nutid till 1700-talet där han blir en i Karl den XII armé, en karolin. Historia var inte mitt favoritämne när jag gick i skolan, men har på senare år blivit mer intresserad av det just genom att läsa romaner som utspelar sig i historisk tid. Jag tycker att författaren Thomas Svensén som är historielärare har lyckats bra med att berätta om en del av vår svenska historia med både allvar och en stor portion humor som det blir när en person från vår tid kliver rakt in i historien. Det blir exempelvis en del diskussioner om synen på Guds vilja som man inte kan sätta sig över och överhetens makt och rätt att bestämma. Det finns en fristående fortsättning på denna bok - Kaplanen, Kanske det blir att jag läser även den framöver.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)