lördag 12 september 2015

Silverskredet

Silverskredet (1993) Linnea Fjällstedt är första delen av fyra självbiografiska romaner. Linnéa föddes 1926 och avled för några månader sen, hon blev alltså 89 år. I denna första delen beskriver Linnéa om sin barndom i ett fattigt hem i Fjällvälden. Det är en barndom så långt borta från dagens samhälle att jag tänker 1800-tal men det handlar alltså om slutet av 1920-talet och början av 1930-talet. Det är ett väldigt hårt liv Linnea beskriver och synen på barn och fostran är hård samtidigt som föräldrarna naturligtvis älskar sina barn. Linnéa (kallad Linna i romanen) längtar så efter att få börja skolan och lära sig läsa som hennes två äldre bröder gör. Mamman ber vid ett tillfälle bröderna fråga lärarinnan om de kan få låna hem ett exemplar av  läseboken Sörgården till Linnea. Bröderna kommer hem till en längtande Linnea  och säger att fröken sagt att hon inte kan låna ut någon bok då risken är stor att boksidorna blir nedfläckade, och att bladen riskerar att få hundöron. Man förstår så tydligt att detta är ett barndomsminne som har satt sina spår i Linnea. Jag kan inte låta bli att tänka på hur författare som Selma Lagerlöf och Astrid Lindgren också hade längtan att få läsa, men de båda kom från mer välbärgade hem, där man hade råd och möjlighet att tillgodose denna längtan. När Linnéa väl börjar skolan blir hon utsatt från två håll, både från en hård fröken och från elaka skolkamrater. På rasterna gömmer hon sig under skolgolvet. 
Det är lång väg att i väglöst land ta sig till och från skolan  och det handlar ofta om skidåkning, eller innan pappan tillverkat skidor till henne, om att pulsa i hög snö eller blötsnö. 
Titeln Silverskredet anspelar på att Linnéa vid ett besök i en gammal övergiven byggnad får syn på ett s k silverskred, ett magiskt trollband som ger lycka åt den som sett det enligt folktron. Det är mygglarver som samlar sig till ett långt tåg och lyser som ett silverband. 
Jag har redan läst andra boken i serien Bortom bergen (1995) för jag ville veta hur det går för Linnéa. Del tre är Sytarjäntan (1997) och den fjärde delen är  Årsringarna (1998) Rekommenderar verkligen dessa böcker, som man får söka på bibliotek,  eller om man har tur o hitta dem i Second Handbutiker eller på Bokbörsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar