söndag 24 mars 2013

Tulpanfeber


Tulpanfeber  (1999) av Deborah Moggach utspelar sig under 1630-talets tulpangalenskap i Amsterdam. Då man spekulerade i tulpanlökar istället för aktier.  Konstnären Jan van Loos får i uppdrag av Cornelis Sandovort, en förmögen gammal man att måla ett porträtt av honom och hans unga hustru Sophia, som han är mycket lycklig med.  Detta är inledningen på en historia som slutar med förskräckelse. Man dras snabbt in i berättelsen och vill läsa vidare för att se hur det hela ska sluta - Och slutet blir inte riktigt vad man tänkt sig. Kapitlen är rätt korta och har olika berättarpersoners namn. Man vet alltså under läsningens gång vem som berättar det som händer, och det är en hel del personer inblandade i handlingen.
Tulpanfeber utkom samma år som Flicka med pärlörhänge av Tracy Chevalier som jag tyckte mycket om när jag läste. Handlingen i den romanen utspelar sig också i Holland men  ett trettiotal år senare. Det finns  en hel del likheter, bl a att det handlar om konstnärer och deras kärlek till modeller.
Tulpanfeber är en lättläst bok, med en ovanlig intrig. Det är en bladvändare, och man får med sig lite historiekunskap  på köpet när man läser den. Här är en artikel om tulpanhysterin i 1600-talets Holland

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar