onsdag 12 december 2012

Frälst Förmögen Förskingrad


Ewonne Winblad har skrivit boken Frälst Förmögen Förskingrad om Hanna Lindmark och Margaretaskolorna.Jag lockades att läsa den av två anledningar jag gillar att läsa biografier och titeln gjorde mig nyfiken det lät som en intressant bok.

" Efter många år som fosterbarn och piga öppnar Hanna Lindmark (1860-1941) en egen matservering. Snart äger hon en blomstrande affärsrörelse med butiker, restauranger, festvåningar och hushållsskolor över hela landet, slotten Steninge och Mauritzberg och Dicksonska Palatset i Göteborg. Vid sin död testamenterar hon allt detta till fyra missionssällskap. Efter tjugo år i deras ägo går Margaretaskolan under i tysthet. Vad hände? I ett kassaskåp finner författaren dokument som avslöjar skandaler, bedrägerier och en förhoppning om välgörenhet i Guds namn som aldrig infriats. Och vad som var tänkt som en framgångssaga blev något helt annat. "

Lennart Winblad, Ewonne Winblads man är systerson till Hanna Lindmark.
Ewonne  har lagt ner mycket arbete och forskning på att skriva denna bok det förstår man när man läser den. Det är mycket detaljer och till en början tycker jag det är intressant läsning och fram till Hannas död känns det lättläst. Därefter blir det för detaljerat med en massa ekonomiska turer kring arv och testamente. Jag läser ändå vidare och mot slutet känns det mer lättläst igen.
Som läsare får man ett historiskt perspektiv om 1900-talet. Boken innehåller många fotografier på personer, interiörer och även på mat o uppdukningar. Detta är ett plus.

Nerikes Allehanda skrev om boken att "Ewonne Winblad har på en o samma gång skrivit kvinnohistoria,socialhistoria och måltidshistoria från kåldolmarnas, köttbullarnas, strömmingslådornas och smörskulpturernas  lyckliga tid "


Betyg 3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar