lördag 18 februari 2012

Säveån: en källa till liv


Jag har njutit av att titta på bilderna i denna underbara fotobok av Mikael Madenfalk. Men även lärt mig kulturhistoria om den del av Sverige jag bor i.

Beskrivning av boken från Adlibris : Säveån har varit en källa till försörjning i tusentals år. En källa för växter och djurs existens. En källa till glädje och rekreation. Säveån är en källa till liv.
Säveån räknas som ett av de mer värdefulla vattendragen i landet. Följ med på en fascinerande resa, som berättar om Säveåns många olika natur- och kultur-skiftningar. En resa som tar sin början i de nederbördsrika skoghöjderna i trakterna runt Borås.
Resan går vidare genom odlingsbygderna kring Vårgårda och Alingsås. Sjöarna Mjörn, Sävelången och Aspen passeras i tät följd, innan utloppet i Göta älv där Säveån får ta del av storstadens puls i Göteborg.

Boken berättar kulturhistorian kring Säveån, hur orter kommit till och varför de heter som de gör. Vilka som ägt slott och drivit fabriker utmed ån, även hur det är idag.  Mycket intressant läsning ! Och som sagt dessa fina bilder! Mikael Madenfalk tar även upp hur det helt saknades miljöskydd förr. Vid Nääs fabriker kunde man  förr i tiden se på vattnet i sjön Sävelången, vilken färg på garn man höll på att färga. 
Den som är intresserad av kulturhistoria, växter, djur och miljö, har stor glädje av denna bok. Boken är stor både rent faktiskt och innehållsmässigt!

Betyg 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar