söndag 19 januari 2025

En svunnen tid



En svunnen tid av Göran Cederberg är en roman , men samtidigt är det en berättelse om Göteborg och en del av dess historia

Om boken:
"En svunnen tid är en spännande berättelse om det gamla Göteborg, där vi får följa den fattige torparsonen Johan Fredrik Johanssons fascinerande liv. Resan till Göteborg börjar i slutet av 1840-talet, i det krogtäta och illa beryktade gamla Majorna med gigantiska timmertravar och fullriggade segelfartyg. Några år senare anställs han som butler hos den skotska grosshandlarefamiljen James J. Dickson, några av Göteborgs mest inflytelserika invånare. Vi får då följa med till det myllrande folklivet innanför Vallgraven, men även lära känna unge herr James Fredrik Dickson - och så småningom även hans utsvävande festande."

"Kortfattat kretsar handlingen i En svunnen tid både om det dagliga livet hos herrskap och tjänstefolk i 1800-talets Göteborg - med klasskillnader som idag kan vara svåra att förstå - och om livet förstaden Haga. Det etnologiska perspektivet gör att det finns gott om intressanta skildringar från såväl den absoluta överklassens eleganta miljöer som typiska arbetarmiljöer och de sämre bemedlades liv i Hagas många kåkar och ruckel."

Eftersom jag både har en barndomsvän och även en kusin till min far som gift in sig i Dicksonsläkten,(den senare för många år sen) så är det intressant att läsa denna roman som utspelar sig på Dicksons storhetstid. 
Jag har bott nära Göteborg i många år och känner ju till staden en hel del och här får man verkligen berättat för sig mycket av stadens historia men som sagt inte som en historiebok utan i romanform. Göran Cederberg har verkligen lyckats med detta och jag tycker det är ett bra sätt att lära sig historia på. Det går definitivt att göra en jämförelse med Per-Anders Fogelströms Mina drömmars stad. Släkten Dickson ägde ju bland annat även Svartviks sågverk utanför Sundsvall  som Vibeke Olsson har skrivit om i sina böcker om Bricken.   

söndag 5 januari 2025

Läsåret 2024

 Under 2024 har jag läst något fler böcker än jag gjorde 2023. Antalet slutade på 28, en låg siffra i förhållande till vad jag siktar på varje år. 2023 blev sämst sen jag började blogga då jag endast läste 22 böcker. Mitt mål är 40 böcker Vi får se hur 2025 blir. 

 STATISTIK 2024:

Antal böcker 28

Skönlitterära böcker 20

Jag läste 20 skönlitterära böcker varav 7 stycken räknas som spänningsromaner/deckare,varav 2 av dem kan klassificeras som barn/ungdomsböcker

Faktaböcker 2

För ovanlighetens skull har jag inte läst så många faktaböcker och jag bloggade endast om en, Vattnets mysterium 2 av Håkan Borgström  som är en bok som vänder sig till barn och unga. På min lista för framtida läsning så kallad "Att läsa lista" så finns det väldigt många faktaböcker/fackböcker, så siffran bör bli högre under 2025

Biografier 2


Två böcker jag läst kan räknas till denna kategori men jag har bara bloggat om en av dem Ett hem för själen om Elin Wägner och hennes hem Strand. Planerar faktiskt att läsa en roman som utgår från hennes hushållerska, Den som följer en stjärna vänder inte om av Malin Haawind, en författare jag inte läst något av tidigare.

Barn och ungdomsböcker 5

I denna kategori blev det ovanligt många 2024, svårt att säga varför men så blev det.

Könsfördelning författare

Böcker skrivna av Kvinnor 21

Böcker skrivna av Män 6

Bok med  Både manliga och kvinnliga skribenter 1

Det blir alltid övervägande böcker av kvinnor, men 2023 var fördelningen rätt jämn men 2024 blev det stor skillnad igen.

Länder som författarna kommer ifrån

Afghanistan 1

Australien 1

Kanada 2

Storbritannien 1

Sverige 23

Här brukar jag ha med Norge och Danmark, men inte detta år, tror det blir några därifrån 2025. Som alltid läser jag mycket svenskt.

Böcker skrivna på 1900-talet 1

Här blev det bara en och det var Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe, jag har tänkt läsa fler av henne framöver men började med denna då den skall komma som film framöver, troligen i något modernare form då boken är skriven 1978.