torsdag 14 oktober 2021

Måltidens magi

 

Måltidens magi - Om Matbordets hotade gemenskap (2017) av Mats-Eric Nilsson är en intressant bok om måltider genom historien. Mats-Eric Nilsson indelar boken i kapitel efter måltidssituationer och här är några exempel på kapiteltitlar: Den bortglömda måltiden, Den historiska måltiden, Den religiösa måltiden, Den onda måltiden, Den lärorika måltiden. Boken är illustrerad med många färgbilder. Mats-Eric  har skrivit flera böcker om mat/livsmedel och om dess innehåll och om matkvalité. Jag har läst flera av dem, bland annat hans första Den hemlige kocken men även Saltad Nota och Äkta vara. I bokhyllan står även Chateau vadå? om innehållet i vin, men den har jag inte läst än. Mats-Eric har skapat konsumentföreningen  Äkta vara och har en blogg om mat.
Måltidens magi är något annorlunda än de andra böckerna men absolut mycket läsvärd för alla som äter mat, och de gör vi ju alla. Kanske gör vi det som förr, med hela familjen samlad till en enad måltid, eller kanske att varje familjemedlem mikrar mat och sitter ensam med sin tallrik gärna framför dator eller tv. Någon kanske mest äter i farten...  Matbordets hotade gemenskap som undertiteln är syftar just på att vi äter på så olika sätt idag, många gånger ensam.
I sitt förord börjar Mats-Eric att citera en fransman som skrev:
För mig är ingen rätt lika härlig och ingen sås lika aptitretande som gott sällskap vid bordet. Michel de Montaigne (1533-1592)

Det är nu också mycket vanligt att flera vid ett middagsbord eller bjudning har någon slags diet eller att man är vegan, vegetarian eller har någon känslighet för ett specifikt livsmedel och då blir inte måltiden helt gemensam menar Mats-Eric. (Själv undviker jag kött som jag inte vet var och hur djuren haft det).  
Mats-Eric tar upp många intressanta saker om att äta och hur våra måltider ser ut och sett ut i olika kulturer och i historien.
Det finns  många små faktarutor i boken som utökar läsarens kunskap. Tycker det var både en intressant och rolig läsning.
Naturligtvis skriver Mats-Eric om  hur vi ganska enkelt kan hitta tillbaka till ätandets välgörande gemenskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar