måndag 15 juli 2019

Stella och hemligheten

Stella och hemligheten (2019) av Madeleine Bernadotte tillsammans med Karini Gustafson - Teixeira, Marie Oskarsson och Stina Lövkvist.
Den här boken är tänkt för barn 6-9 år och kanske i första hand att läsas tillsammans med en vuxen. Madeleine jobbar ju på organisationen Childhood i New York (grundad av hennes mamma Drottning Silvia).Boken Handlar om Stella som flyttar till Sverige tillsammans med sin pappa efter att hon har bott just i New York, hennes mamma bor kvar där. Stella får nya vänner men också klasskamrater som inte gillar henne. Hon längtar efter mamma och tycker inte jättemycket om pappans nya sambo. Bokens budskap är att man som barn måste kunna säga ifrån, antingen det är en kompis hund som springer omkull en eller en tant som vill kramas för mycket eller andra värre saker. Stella lovar att inte berätta för någon om en hemlighet som hon fått från sin nyfunna kompis Elena, men efter ett tag förstår hon att hon måste berätta för pappa för det här är farligt och Elena mår dåligt av det.
Boken är rikt illustrerad av Stina Lövkvist och om du vill se flera så har Gullis lästips många på sin sida om boken.
I slutet av boken finns det frågor man kan ha som underlag till att prata med barnen som man läser boken för. 
Jag hoppas att syftet med den här boken, att nå fram till barnen med budskap om rätten till sin egen kropp och att man inte måste hålla på en hemlighet i alla lägen, verkligen gör det.
Eftersom det är vår prinsessa som står som författare om än med flera så tror jag att den kommer att läsas för många barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar