lördag 1 juni 2019

Drottningkronan

Drottningkronan (2013) av Ingrid Kampås är femte delen i serien släkten. En serie där varje del handlar om en stark kvinnas liv och det är olika författare till varje bok.  Det kommer ut en bok om året och del elva kommer snart ut. Jag läser någon bok emellanåt och har alltså flera att läsa för att komma ikapp. Drottningkronan utspelar sig 1162-1205 och den starka kvinnan i denna bok är Ester, som är dotterdotter till Helena i föregående bok med titeln Helenas hämnd. Båda två utspelar sig till stora delar i Västra Götaland. (Västergötland) Romanen börjar med att hon står vid sin mosters dödsbädd och det slutar med att hon själv ligger för döden. Ester har växt upp hos sin kärleksfulla morbror och har skolats i latin och skrivkonst, hon trivs på gården Hojom, älskar djuren och naturen men hela hennes värld rasar och de drömmar hon har om framtiden krossas då morbrodern sätter henne i Gudhems nunnekloster. Hennes liv kommer dock inte att utspela sig där, det blir bland annat ett liv som drottning, vilket titeln anspelar på.
Jag har gillat alla delarna hittills i den här lite ovanliga historiska serien, men frågan är, om inte det här var den bästa hittills.
Jag har läst Jan Guillous böcker om Arn och just Drottningkronan handlar om samma tid och till en del om samma personer och platser. Ester liksom Arn är inte historiskt verkliga personer men de Kungar och andra högt uppsatta som förekommer är det. Alltså de finns nämnda i historiska skrifter. osv. Ingrid Kampås skriver om detta i sitt efterord.




2 kommentarer: