onsdag 8 augusti 2018

Förbjudet att visa ohämmade känslor i pensionatets entré

Förbjudet att visa ohämmade känslor i pensionatets entré (2017) av Mamen Sanchez som är en spansk författare. Det är den första roman som översatts till svenska av henne.
Baksidetext:
Efter att hennes man lämnat henne för en annan, bestämmer sig Cecilia för att öppna ett pensionat för kvinnliga studenter i sina morföräldrars gamla hus vid floden Manzanares strand. För att locka dit stillsamma och ordentliga gäster inser hon att vissa regler måste etableras. Att dricka alkohol och röka hasch är till exempel förbjudet. Liksom att ha män på rummet. Liksom att blanda sig i andras angelägenheter och hemlighålla uppgifter av avgörande betydelse för övriga gäster ...
Tre unga kvinnor flyttar in. Det är den adliga Noelia, späd och oförstörd; Catalina, som älskar kriminalromaner och påminner om en yngre miss Marple; och Ivana, ryskan, som är så vacker att hon med ens får de andra kvinnorna i huset emot sig.
Snart är huset fullt av kärleksbekymmer, dolda agendor och misstro, vilket får reglerna att brytas en efter en, inte minst av Cecilia själ
v."


Till att börja med kändes den rätt, men på något sätt blev det liksom lite för mycket händelser och tillfälligheter i detta drama för min smak. I handlingen ingår egentligen allvarliga ämnen såsom flykt och deportation, prostitution, och kriminalitet med mera. Så ja, om det är feelgood är ju frågan, men jag räknar den dit trotts allt. Om Mamen Sanchez lugnat sig lite och inte låtit händelserna vara så många och otroliga så skulle jag gillat det mer. Nu är jag inte säker på om jag skulle vilja läsa något mer av henne om fler titlar översätts. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar