Jag har tidigare läst de tre första böckerna av serien om Bricken och livet på Svartviks sågverk utanför Sundsvall, av Vibeke Olsson. Det blev inte av att jag fortsatte med serien fram till nu. Nu har jag läst de tre sista böckerna "på raken." Det jag tidigare inte riktigt gillade med böckerna var att det är för mycket tillbakablickande hela tiden. Ibland förs man inte framåt i händelserna eftersom Vibeke Olsson låter Brickens tillbakablickande tankar ta en stor plats. Nu med de tre sista böckerna är det i och för sig på samma sätt, men kanske jag något vande mig vid det när jag läste.
Brickenserien består av sex delar, än så länge, funderar över om det blir fler, inte helt uteslutet tror jag.
Vibeke Olsson får på ett bra sätt in folkrörelsernas historia i den här romansviten. Det är inte enbart om arbetarörelsens historia utan även om frikyrko- och nykterhets-rörelsens utveckling.
Bricken är engagerad i arbetarrörelsen men framförallt i den lokala Baptistförsamlingen. Hon är en längre tid gift med en man som har lätt att ta till alkoholen när det är jobbigt, men han är aldrig stygg mot Bricken.Det finns andra män i arbetarbostäderna som slår både fru och barn när de druckit.
Om vi börjar från början så får läsaren i den första delen Sågverksungen följa Brickens liv som barn och hur hon som åttaåring börja arbeta på sågverket som splitvedsjänta. Vi får följa henne och de andra på Svartvik då den mest omfattande strejken under 1800-talet utbryter 1879. Då tystnar sågverken runtomkring Sundsvall.
I andra delen, Bricken på svartvik är det vad som händer efter strejken och mycket om folkrörelsernas framväxt.
Tredje delen,Sågspån och eld handlar om den stora branden i Sundsvall och i denna del arbetar Bricken som piga i Stockholm, och får sitt första barn, återvänder till hemmet i Svartvik.
Del fyra, Amerikauret handlar om kampen för arbetarna att få organisera sig. Klasstillhörighet är också en ingrediens, Bricken vill inte att hennes förstfödde skall fortsätta skolan trots att han har läshuvud.
I femte delen, Glödens färger har 1800-tal blivit 1900-tal och arbetarna har fått det något bättre, men det finns en del som vill att arbetarna ska göra revolution med våld. Bricken tillhör inte dem.
I sjätte delen, Som ett träd i skogen fyller Bricken 50 år och det första världskriget pågår. Födelsedagen firas i Baptistlokalen med barn och barnbarn, men Bricken tänker mycket på de nära och kära hon har förlorat och som hon fått ta avsked av vid graven.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar