tisdag 19 december 2017

Helenas hämnd

Helenas hämnd (2012) av Maria Gustavsdotter är fjärde delen i serien Släkten och den handlar om Helena av Skövde som är en rik och mäktig änka som med fast hand styr över sina ägor och sin familj. Hon har en son och två döttrar, den ena dottern gifts bort och misshandlas brutalt av sin make.Helena talar med honom men misshandeln  fortsätter och till sist känner hon att måste ta tag i problemet själv.
Detta är första boken jag läser av Maria Gustavsdotter, och det lär inte bli den sista eftersom hon har skrivit många historiska romaner som jag är nyfiken på. Jag tycker hon skriver så man ser personer och handling så tydligt.
Det är emellanåt rätt obehaglig läsning som det blir när det handlar om misshandel. Mot slutet är det lite övernaturliga inslag som bygger på legenden om Helena.
Våra äldsta kyrkor i Sverige är från 1100-talet, särskilt här i Västergötland finns det många från denna tid.Kristendomen har blivit den religionen som gäller och jag tänker på detta när jag läser att de som levde då för så längesen, verkligen satt ett avtryck som finns kvar i vår tid.
I sitt efterord skriver Maria Gustavsdotter att boken bygger på en legend, men samtidigt har Helena av Skövde funnits och i baksidetexten står det att boken bygger på ett verkligt livsöde. Tycker på något sätt att detta motsäger varandra, men jag kanske har fel. I vilket fall som helst har Maria tagit hjälp av litteratur och hon tackar även flera personer, bland annat Dick Harrison, i efterordet.
Det finns fem delar till utkomna i serien, jag har läst två i år, får se hur många det blir under 2018.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar