onsdag 18 januari 2017

Mississippi


Mississippi av Hillary Jordan (svensk upplaga 2012) läste jag som sista bok under 2016. Det är en hyllad och prisbelönt debutroman, det är en starkt gripande historia om rasmotsättningar och hopplöshet  står det i baksidetexten.
 Handlingen utspelar sig efter krigsslutet  i Mississippideltat dit Henry och Laura flyttar med sin familj till en Bommullsfarm som Henry köpt utan att tillfråga sin hustru. Laura som är uppvuxen i en större stad trivs inte alls,huset är omodernt det regnar och är gyttjigt utanför. Henrys far som kallas Pappi har flyttat med och bevakar henne varje steg och klagar på henne hela tiden. Barnen blir sjuka i Kikhosta och det är svårt att få tag på läkare.
Henry trivs däremot med att se sin mark och hur odlingarna växer och när skörden bärgas. Som hjälp i hushållet har Laura en svart kvinna, hon är arrendatorhustru och Laura tycker om när hon är i huset, då det inte är lika ensamt då.
 Henrys bror kommer för att bo hos dem när han kommer hem från kriget där han varit pilot och ungefär samtidigt kommer arrendatorparets son hem från sin krigstjänstgöring. De finner varandra då de kan dela sina krigsupplevelser med någon som förstår, denna vänskap slutar med en tragedi. 
Varje kapitel är det någon person som berättar vad som hänt och jag tycker det är skickligt att få fram en berättelsen på det sättet. Jag tyckte om att läsa Mississippi, även om det  är en sorglig historia som slutar riktigt tragiskt. 

Andra som bloggat om Mississippi

Med näsan i en bok och  Dagens bok  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar