Alma på Mårbacka : Selma Lagerlöfs husjungfru 1925-1931 (2014) av Matts Nilsson är en nyutkommen bok jag läst då jag har ett personligt tema i år som är Selma Lagerlöf. Efter att ha läst två böcker om Selma så känns perspektivet i den här boken om hennes anställda och livet på Mårbacka så annorlunda och intressant att läsa.
Det handlar här om hela företaget Mårbacka och den stab av personal som fanns kring den berömda författarinnan. Mats Nilsson utgår ifrån sin mamma Alma Göransson som var husjungfru på Mårbacka under andra delen av 1920-talet. Det är en berättelse som ger insyn i hur den vanlige Värmlänningen såg på Doktor Lagerlöf som hon skulle tituleras. Som läsare får man på något sätt kika in bakom kulisserna och på detta sätt komma henne mer in på skinnet än vad de andra böckerna har gjort. Jag visste exempelvis inte att Selma och även Valborg Olander mest åt vegetarisk kost för att det skulle främja deras hälsa.
Denna bok utgår inte från ett litteraturhistoriskt perspektiv det är mer en bok i ett kulturhistoriskt perspektiv och jag gillade det.
Det är många fina foton från tiden och i sista kapitlet får man ta del av Almas Mårbackarecept.
Många av dessa recept innehåller "Mårbacka skrädda havremjöl" och det går faktiskt att köpa så kallat Skrädmjöl även idag. Saltå Kvarn har det i sitt sortiment men det heter inte Mårbacka längre och Stöpafors kvarn som är ett värmländskt företag levererar sitt Skrädmjöl över hela landet står det på deras hemsida. Får nog leta efter detta, för jag har blivit lockad att pröva några av recepten
Utrag ur baksidetexten om författaren :
Matts Nilsson är väl förankrad i miljön kring Selma Lagerlöfs Mårbacka. Boken har han skrivit för att hedra sin mor Alma och andra tjänsteandar som ordnade vardagen för den berömda författarinnan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar