lördag 15 februari 2014

Rapsbaggarna

Rapsbaggarna (2005) är andra boken som jag läst av Karin Brunk Holmqvist . Tidigare har jag läst Potensgivarna, man kan verkligen påstå att hon ger sina historier roliga namn. Jag gillar Karins sätt att skriva och det hon gör är att hon tar vår moderna nutid och sätter in ett par personer som lever kvar i det förgångna i handlingen. Det är ett vinnande koncept,  för hennes böcker är populära. 
I Rapsbaggarna är det bröderna Albert och Henning som lever ett lugnt liv i en stuga på Österlen. Bröderna beskrivs på ett kärleksfullt sätt, och deras kärlek till sina sen länge döda föräldrar, särskilt modern, genomsyrar deras liv. Miljöskildringen är detaljrik, men ibland tycker jag att det blir lite för mycket beskrivning om hur enkelt möblerat det är, och hur flugorna har smutsat ner runt diskbänk osv. 
Självklart förstår man också ibland vad som kommer att hända, men det tycker jag bara är charmigt och hör till den här typen av berättelser. 

Om handlingen : 

"Bröderna Henning och Albert lever ett stilla liv utanför Onslunda på Österlen. Vardagen består av cykelturer till handelsboden och på avstånd håller de ett öga på sitt gamla föräldrahem. Men förändringar stundar. Barndomshemmet blir behandlingshem för missbrukande kvinnor och rykten går om märkliga rundlar i rapsåkern bakom brödernas uthus. Ett litet missförstånd i TV-kameran och Hennings och Alberts lugna liv är ett minne blott."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar