söndag 29 december 2013

Mannen som slutade ljuga


Mannen som slutade ljuga: berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick. Dan Josefsson (2013)
Då Thomas Quick fallet intresserat mig mycket så var det självklart att läsa denna bok. Jag har tidigare läst Fallet Thomas Quick: att skapa en seriemördare av Hannes Råstam.
Dan Josefsson var vän till Hannes och fick en förfrågan från Sture Bergwalls bror, Sten-Ove Bergwall,  om han kunde söka sanning i  vad som hände, hur detta kunde ske. Dan Josefsson lyckas svara på denna fråga genom mycket research genom många intervjuer av bl a de inblandade och och även genom att att använda sig av wallraffande.
Resultatet är en mycket skrämmande läsning. Har man följt fallet och läst Hannes bok så blir det ju en del upprepande men det gör ingenting. (Det är ju nödvändigt för att få helhetsbilden) Det är en tjock bok på runt 600 sidor och det visades en dokumentär på SVT (Dokument inifrån) utifrån bokens innehåll, så om du inte orkar läsa boken så  går det att se dokumentären via SVtplay .  Men naturligtvis så ger boken en mer klar bild och förståelse i hur det gick till,  och vilka som skapade seriemördaren Thomas Quick.
 

Så här skriver Ann Heberlin, Sydsvenskan:

"Dan Josefssons bok är ett magnifikt blottläggande av ett totalt haveri, ett juridiskt, terapeutiskt, vetenskapligt och polisiärt sådant. Om han inte får Augustpriset ska jag äta upp min doktorshatt." - Ann Heberlein, Sydsvenskan

Tyvärr så blev hon nog tvungen att äta upp sin doktorshatt för något Augustpris fick inte Dan Josefsson, men nominerad var han.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar