onsdag 19 september 2018

Försvunnen

Försvunnen (2017) av Camilla Lagerqvist är en bok klassad för att läsas av åldersgruppen 9-12 år. Den handlar om ett ämne som inte kanske är så lätt att skriva om för barn nämligen rasbiologi. Det är alltså en historia som utspelas någon gång på 30 talet. Jag tycker Camilla Lagerqvist har lyckats bra. 
Disa 12 år bor på ett barnhem utanför Uppsala. Disa är omhändertagen då hennes föräldrar är försvunna men hennes morfar har haft hand om henne vilket inte myndigheterna tyckte var bra, så de placerade henne på barnhemmet. Disa och hennes morfar tillhör resandefolket. Albin bor på samma barnhem men han har eget rum då det är hans mormor som är barnhemmets föreståndarinna. Albin och Disa har en kompis som heter Ville. Disa klättrar upp i ett träd för att se när hennes morfar kommer de har bestämt en dag o tid när han skall träffa henne där utmed den slingriga landsvägen men han kommer inte och då blir Disa orolig. Morfadern brukar alltid vara punktlig. Det är inte bara Disas morfar som försvinner utan även Villes föräldrars trädgårdsmästares syster. Albin och Ville bestämmer sig för att hjälpa Disa att hitta sin morfar. 
genom att Ville tjuvlyssnar på när hans pappa pratar med en vän, en vän som är forskare på det rasbiologiska institutet smider de en plan hur de ska göra. Det är spännande, men rätt så förutsägbart naturligtvis. 
Det riktiga namnet var Statens institut för rasbiologi. Det grundades 1922 på uppdrag av Sveriges regering.
Det är den första boken i en serie kallad blodsvänner där även andra delen Vittnet har kommit ut. 
Camilla Lagerqvist har skrivit flera böcker för denna åldersgrupp men detta är den första jag läst av henne.

2 kommentarer: