torsdag 25 augusti 2016

Kärleken kommer och Kärleken går


Kärleken kommer och Kärleken går (2016) av Stefan Åberg  Är en fristående uppföljare till Vid fyrtio börjar livet. Båda utspelar sig i Malmö, och några karaktärer är med som bipersoner från första boken. Det har gått ungefär 15 år sedan handlingen i  Vid fyrtio börjar livet. Temat i båda böckerna handlar om kärlek och relationer. I  Kärleken kommer och Kärleken går får läsaren följa två par under en för dem händelserik tid under 2014. Varje kapitel talar om vilken dag det är. Paren är Erna och Robert och Ernas dotter Cecilia och hennes man Andreas, de har en femårig dotter. Det knakar i fogarna i båda relationerna och som läsare får man följa utvecklingen och hur de olika personerna tänker om sitt handlande. Det är mycket dialoger och här har Stefan Åberg lyckats, det känns naturligt och inte tillkonstlat.
Jag läser boken snabbt och det är stundtals riktigt spännande.
Robert är lärare men har författarambitioner och jobbar med ett manus som han vill ha utgivet. Han gör ett besök på bokmässan med en kompis som är bokhandlare. Här kan man ju spekulera vad som är författarens egna erfarenheter av mässan. Jag undrar även om Stefan Åberg själv har erfarenhet från skolvärlden då han beskriver Roberts tillkortakommanden som lärare i den verklighet som skolan befinner sig i idag. 
Som helhet tyckte jag om Kärleken kommer och kärleken går och kan rekommendera den, man kan sammanfatta den som en roman om relationer som utspelar sig i nutidens Sverige. 

Tack till Stefan Åberg och Andra rum förlag för recensionsbok.

Andra som bloggat om boken:

Boklysten 
Midnatts ord


torsdag 11 augusti 2016

Mitt år som nomad


Mitt år som nomad - Vägen till ett friare liv av Emil Sergel (2015) är en lättläst bok med många sidor med underbara foton. Jag blev nyfiken på Mitt år som nomad när jag såg den på biblioteket. Emil Sergel beskriver hur han kunde leva ett år utan att ha en fast bostad eller en fast inkomst, samtidigt som han besökte platser där han kunde utöva sina största intressen som bland annat är surfing och skidåkning.
Efter att blivit magsjuk under en bergsbestigning och samtidigt fått slut med sin sambo tar Emil ett beslut att han ska leva nomadliv i ett år. Han röjer helt ut sin lägenhet i Göteborg, sparar nästan  ingenting utan säljer eller skänker bort allt. Flyttar sen in i en Folkabuss, eller Surfingbuss som Emil kallar det. Det bär iväg via Bohuslän till Jämtländska och norska fjällen. Sen gör han resereportage från platser i Sverige tillsammans med en fotograf. En rätt stor del av boken ägnas åt hur man kan leva som nomad och hur man kan ha inkomst genom att distansarbeta, som han själv gör, skriva om sina upplevelser, fota, göra film med mera.  Man behöver ju inte ha så mycket pengar om man inte har någon bostad, eller andra fasta utgifter. Emil intervjuar flera personer som lever nomadliv, om  hur de ser på sitt sätt o leva, en stor fråga som ställs är varför inte fler människor vill ha denna frihet som det är att leva på detta sätt?
Emil vill utforska världen mer och  fortsätter året med att åka bland annat till Bali och Kapstaden, det blir många fina naturupplevelser och äventyr. Han tffar många människor som har samma intressen och livsstil.  
Boken innehåller många "punkt listor" med råd o tips.
Exempelvis,  Fem smultronställen i Norge, Fem utmärkta skäl att besöka Kapstaden.

Läs mer om Emil Sergel här

tisdag 2 augusti 2016

Lyckliga gatan


Lyckliga gatan av Liza Marklund (2013) är den tionde boken i serien med journalisten Annika Bengtzon, som började med Sprängaren (1998) Och som avslutats med Järnblod (2015). Lyckliga gatan är något annorlunda än exempelvis den föregående som var mycket dramatisk. Det är många olika händelser som ska redas ut och i slutet knyts allt samman. Enligt baksidetexten är historien inspirerad av Ibsens Ett dockhem. Detta hade jag inte tänkt på om jag inte läst det, men det är mycket i handlingen som gör att jag tänker på det när jag vet det, så visst är det så. 
Frun till en före detta politiker som först hittas misshandlad med tortyrmetoder heter Norah, och hon har spårlöst försvunnit och man hittar henne inte. Annika jobbar igen på Kvällspressen och blir satt på att bevaka och skriva om fallet. 
Polisen Nina Hoffman som varit med i några av de tidigare böckerna har nu fått anställning på rikskrim med Q som chef. Hon är därför med och löser frågetecknen kring misshandeln och försvinnandet. 
Anders schyman, chefredaktören på Kvällspressen blir anklagad av en bloggare för att ljugit i en dokumentärfilm som han fått stora journalistpriset för. Mycket av handlingen handlar också om detta, då Annika får gå över till att utreda även det. Alla trådar knyts till sist samman på ett bra sätt. 
Som alltid får man följa Annikas familjeliv, nu lever hon med sin nya sambo Jimmy och hans två barn utöver sina egna två. Jimmy som hon lärde känna på ett personligare plan i den förra boken Du gamla du fria (2011), där han hjälpte till att frita Tomas som blivit kidnappad. 
Tomas har blivit omplacerad och känner sig väldigt bitter på att nu leva sitt liv med en "krok" till hand, och att Annika nu lever ihop med hans chef. 
Eftersom jag följt Annika Bengtzon i de andra böckerna så var det kul att "träffa" henne igen i denna bok.
Liza Marklunds serie om Annika Bengtzon är ju föregångare till många andra författares deckarserier,  och hennes böcker håller en bra kvalité tycker jag. Kommer naturligtvis att läsa även Järnblod framöver.

Läs mer om Annika Bengtzon på Wikipedia

Här kan  du lyssna på Liza Marklunds sommarprogram 2015 där hon berättar om sitt författarskap och om Annika Bengtzon.