söndag 26 juni 2016

Dödens pendel


Dödens pendel av Jonas Moström (2004) är första delen i en serie spänningsromaner/deckare som handlar om Axberger & Jensen. Det är också den första bok som jag läst av Jonas Moström. Handlingen utspelar sig i Sundsvall, men det tänker jag som läsare inte så mycket på, det hade kunnat utspela sig i vilken som helst av Sveriges alla små och mellanstora städer.  Den är skriven med det upplägget som är rätt vanligt i genren med en blandning av huvudpersonernas vardag och polisarbetet. Här är också en läkare en av dem man får följa. Man får även läsa tankar och handlingar av den seriemördare som utför alla hemska dåd. 
Jag måste säga att jag blev glatt överraskad, då jag började läsa hade jag inte så stora förväntningar och det är ju alltid roligt när man då upptäcker att den här boken var ju bra och i min smak. Den blev snabbt utläst och jag  kommer troligen att läsa fler böcker i denna serie och det är hela sju böcker  till. Nu är det ju så att jag håller på med andra deckarserier och det finns flera andra favoritförfattare som skriver bra deckare, så det kan ju dröja lite innan det blir mer läsning om Axberger & Jensen, men den här gav i alla fall mersmak.
Östersundsposten skrev så här om boken och jag håller helt med:
"Historien är tät, språket rappt och det går knappt att lägga ifrån sig boken"

söndag 19 juni 2016

Jag har verkligen inte tid att sitta och skriva så här om kvällarna


Jag har verkligen inte tid att sitta och skriva så här om kvällarna  en mailroman av Anna Dunér och Karin Hintze (2016) är en lättläst roman om kärlek på lite äldre dar. 

Baksidetexten: 

"Två av tillvaron kantstötta personer möts av en händelse på en skärgårdsö. Ralph har en glädjelös barndom och en skilsmässa bakom sig. Wera är änka och har inga planer på att byta civilstånd. Hennes yrkesroll, barn och barnbarn fyller redan livet mer än väl. Men Ralph är envis, och något motvilligt börjar Wera besvara hans mail.
Vad kan väl inte hända när två mogna personer oväntat finner kärleken?"


Hela boken består av mejl, sms, och dagbokstexter.Upplägget känns lite annorlunda och jag märker att det är viktigt att läsa vem som är avsändare och till vem varje stycke är till. Det mesta är kommunikationen mellan Ralph och Wera men det är även mejl och meddelanden till deras närstående.
Eftersom det är två författare så funderar jag lite grann om hur de har fördelat sitt skrivande, har de valt varsin person och sen skrivit mejlen och det som den  personen skrivit? Eller har båda hjälpts åt med alla texter? I vilket fall så har de lyckats bra tycker jag, men jag undrar om man verkligen skriver till varandra så mycket när man träffas ofta och naturligtvis också ringer varandra. Jag köper i alla fall idén och efter ett tag är jag insatt i dessa personers värld och är så fångad att jag vill läsa vidare. En annorlunda kärleksroman om hur kärlek kan drabba även när man har kommit upp i åren.
Allting är inte bekymmerslöst för Ralph och Wera, men de hjälper och stöttar varandra, de delar med sig av hur deras tidigare liv varit och sammanför den andre med sina barn och deras familjer. 
Ja mycket är väl som livet är i den här berättelsen, även om det också sker något som är rätt dramatiskt. Tycker absolut det är en bra och lite annorlunda roman som Anna och Karin har skrivit.
Det finns en litteraturförteckning i slutet av boken, över omnämnda böcker, filmer, och musikaler i den ordning som de förekommer i berättelsen. Ett stort + för det.

Tack till Anna för recentionsboken.

måndag 13 juni 2016

Hemåt över isen


Hemåt över isen av Gunilla Linn Persson (2015) Kom  av en slump i mina händer och ja varför inte då läsa den. Jag har ju annars en lång läslista, men nu fick den hoppa in högst upp :-). Vad tyckte jag då om den? Ja det är två händelser som berättas i denna roman. Den ena mycket hemska och skrämmande händelsen utspelar sig 1914 och den andra handlar om om nutid, nästan hundra år senare (2013). Det är inte alltid så lyckat att ha två parallella händelser eller tillbakablickar, jag gillar oftast inte det. I det här fallet tycker jag det fungerar bra ändå eftersom detta ger den nutida berättelsen en annan dimension. 

Från baksidetexten:

"Hustrun är Roslagens vackraste ö, belägen precis vid människogränsen. En stormriden natt 1914 ger sig sju ungdomar ut på isen efter en dans. Den dramatiska hemfärden ska komma att prägla ön för generationer. 
Men nu är det 2013 och Elinor lever på ön med sin åldrande far Algot. Ellinor är kvinnan vars liv så länge gått på sparlåga, Hennes enda tröst och sällskap är djuren, örterna i den gömda klosterträdgården och poesin. Men en dag när hon kör sjötaxin står Herrman Engström och gör åkarbrasor. Herrman!"

Gunilla Linn Persson känner väl till hur ölivet i Skärgården är och var. Hon har skrivit fler böcker på temat och inte minst är hon manusförfattare till den mycket populära tv-serien Skärgårdsdoktorn. Den största delen av handlingen är om Ellinor och även Herrman, deras liv blev inte som det borde blivit och det är det gamla som finns emellan. Jag kan tycka att 
Ellinor känns äldre än vad hon är, kanske för att denna romanperson  är i min egen ålder och jag har lite svårt o förstå att en kvinna lever ett så ensamt liv i vår nutid. Ellinor skildras på ett bra sätt och man förstår att hennes liv inte varit så lätt, men på något sätt har hon själv skapat saker som ger henne tröst och lite glädje och anpassat sig trots allt. Detta är en roman som rymmer mycket, Hat och  kärlek, Liv och Död hur hård naturen kan vara och hur skön den också är. Det är en del avsnitt som är mycket poetiska, jag har lite svårt för det, men som helhet tycker jag det är en bra och läsvärd historia. 




måndag 6 juni 2016

Novellutmaningen 17- 20

Nu har jag läst fyra noveller till i Ugglan och bokens novellutmaning. Min egen utmaning var att läsa 20 noveller som passade in på listan. Kanske jag innan utgången av denna rätt långa utmaning tidsmässigt, hinner läsa någon mer.

De jag har läst nu är:

Läs en novell av en fransk författare:


Pauls flicka av Guy de Maupassant

Läs en novell som är skriven på 1800-talet:

Ett dockhem av August Strindberg

Läs en novell med en färg i titeln:

De blå skorna av Linda Olsson

Läs en novell som du bara ha läst roman/romaner av:

Lära sig av Cilla Naumann

Alla var intressanta på sitt sätt, men man får ju läsa Pauls flicka och ett dockhem ur den tiden då de skrevs. Båda är skrivna andra hälften av 1800-talet. Ett dockhem publicerades i Giftas 1884 som ett svar till Ibsens verk med samma namn. Läs mer här.
Pauls flicka som tar upp synen på lesbiska kvinnor skrevs 1881 och sedan 
översatt av Hjalmar Söderberg.
De blå skorna av Linda Olsson var en fantastisk liten sorgsen historia om en kärlek som aldrig blev av.
Lära sig av av Cilla Naumann är en berättelse om ett missförstånd mellan en lärare och elev. Ett missförstånd som jag hoppas inte uppstår i riktiga livet.
Alla fyra novellerna har jag läst i häften från Novellix.  

Här är Utmaningslistan: De noveller jag läst med röd text


1. Läs en novell av en fransk författare. 
    Pauls flicka av Guy De Maupassant
2. Läs en novell där ett hus spelar en stor roll.

    Strandridare av Kristoffer Leandoer
3. Läs en novell med en siffra i titeln.

    Fas tre av Ann Heberline 
4. Läs en novell som är utgiven 2015.
5. Läs en novell som utspelar sig i Afrika.
6. Läs en novell som har namnet på en stad i titeln.

    Två enkelsängar i Rom av John Updike
7. Läs en novell som har deckartema.

    Dödens ö av Catharina Kjellberg
8.   Läs en novell som är skriven på 1800-talet.

      Ett dockhem  av August Strindberg
9.   Läs en vintrig novell.
10. Läs en novell som handlar om ett djur.
11. Läs en novell som är den sista i en novellsamling.
12. Läs en novell på engelska.
13. Läs en skräcknovell.

      Där jag ligger av Kristofer Leandoer                    
14. Läs en novell med jultema.
      Dans runt granen av Mats Söderlund
15. Läs en novell som är skriven på 1950-talet.
16. Läs en novell vars titel börjar på s.

      Spöket av Knut Hamsun
17. Läs en novell som utspelar sig på havet.
18. Läs en novell av en augustprisvinnare.
19. Läs en novell på danska eller norska.
20. Läs en novell med kärlekstema.

     En midsommarnattsdröm av Inger Edelfeldt 
21. Läs en novell som har ett personnamn i titeln.

     Robin och jag av Gerda Antti
22. Läs en novell med något kallt i titeln.
23. Läs en novell av en rysk författare.

     Ljusstakarna av Anton Tjechov
24. Läs en novell som har samma namn som titeln på novellsamlingen 

      den är med i.
      Resa med lätt bagage av Tove Jansson
25. Läs en novell som utspelar sig i en stad/på en plats som du har besökt.
26. Läs en novell vars titel innehåller ett verb.

27. Läs en novell där böcker spelar en stor roll.
28. Läs en novell som handlar om syskon.
29. Läs en somrig novell.
30. Läs en novell av en japansk författare.
31. Läs en novell som utspelar sig i skogen.

     Skogen av Tove Jansson
32. Läs en novell med en färg i titeln. 

      De blå skorna av Linda Olsson
33. Läs en novell vars titel slutar på n.
      Granen av HC Andersen
34. Läs en novell som handlar om att resa.
35. Läs en novell av en nobelpristagare.

     Ungdomsvännen av Alice Munro
36. Läs en novell där ett barn är en av huvudpersonerna. 

     Det första mötet av Sigrid Undset
37. Läs en novell av en författare som du tidigare bara läst roman/er av.
      Lära sig av Cilla Naumann
38. Läs en novell av en författare som har samma för-, mellan- eller
     efternamn som du.      
      Julnatta av Kerstin Ekman
39. Läs en novell av en finländsk författare.

40. Läs en novell som utspelar sig i framtiden.