måndag 9 maj 2016

Dagarna med farmor




Dagarna med farmor av Frédérique Deghelt, (Svensk översättning 2013) är en så kallad  feelgood.  Som omslagsbilden visar så handlar det mycket om böcker och läsning. Det var längesen jag läste något i den här genren.
Eftersom det är en feelgood-berättelse är jag ju inte förvånad att det  går lite för bra för farmor Mamoune, och dotterdottern Jade. Exempelvis så sker en del slumpmässiga möten, som jag knappast tror skulle ske i en storstad som Paris. Slutet är i och för sig lite överraskande ett efterord som jag tror många läsare blivit förvånade och frågande till. Så ett varningsord: Läs inte efterordet förrän du väl kommer dit.


Från baksidetexten:

 "Den unga journalisten Jade får plötsligt ett telefonsamtal. Hennes åttioåriga farmor, Mamoune, måste flytta till ett äldreboende och lämna sitt hus, sin trädgård, sin självständiga tillvaro.
Jade, som till stor del vuxit upp hos sin farmor, tvekar inte ett ögonblick: hon måste rädda Mamoune från äldreboendet, "ättestupan", och ta henne till sin lägenhet i Montmartre. Raskt kastar Jade sig i bilen, kör och hämtar sin något förvånade farmor, och befinner sig plötsligt sambo med en femtio år äldre kvinna."


Det visar sig att Jade nu lär känna en annan Farmor, än den hon minns från sin barndom. Den farmor som Jade minns var en snäll bullbakande och omtänksam farmor som ofta satt och läste Bibeln. Nu avslöjar hon sig för Jade att det bara var ett omslag hon använde när hon läste böcker. Samtidigt anförtror Jade att hon har skrivit ett manus till en roman, men att den har blivit refuserad av de förlag hon skickat den till. Mamoune erbjuder sig att hjälpa henne genom att vara en lektör för detta manus.
Jag tyckte stundtals historien var lite dryg, men emellanåt tog den sig och jag läste vidare. Det är mycket om läsningens glädje och hur man genom läsning lär sig om livet och samspelet mellan människor. Kan bli lite för mycket av dessa visdomsord för min smak. Berättelsen är skriven så att i många kapitel är berättarjaget Mamoune, hennes tankar, men Jade beskrivs mer utifrån, inte som en jagperson. Känns lite ovanligt men det fungerar bra.




Läs vad andra tyckt om Dagarna med farmor:


Beas bokhylla

Enligt O

Recension på Litteraturmagasinet

1 kommentar: